Once Upon a Time in Uganda

Cathryne Czubek, Hugo Perez
za 23 apr 22 - za 30 apr 22

Welkom in Wakaliwood! De “thuisbasis van de beste van de beste actiefilms” ligt in de Oegandese sloppenwijk Wakaliga. Isaac Nabwana, bijgenaamd de Afrikaanse Quentin Tarantino, maakte er met zijn team al meer dan 40 actiefilms. Grappige voice-overs, zelfgemaakte rekwisieten en ontploffende hoofden passeren de revue. 

U kent Hollywood, Bollywood en Nollywood, maar kent u Wakaliwood al? De “thuisbasis van de allerbeste actiefilms” ligt in Wakaliga, een kleine sloppenwijk aan de rand van de Oegandese hoofdstad Kampala. Isaac Nabwana, ook wel de Afrikaanse Quentin Tarantino genoemd, maakte er met zijn team van familieleden, vrienden en acteurs al meer dan 40 actiefilms.

Over the top en low budget, zo kan je de films van Wakaliwood beschrijven. Met grappige voice-overs, zelfgemaakte rekwisieten en veel ontploffende hoofden schotelt Nabwana zijn kijkers puur entertainment voor, maar veel verder dan de grenzen van Wakaliga reizen zijn films niet.

Tot Alan Hofmanis, een New Yorkse filmmaker op een kruispunt in zijn leven, de trailer voor Who Killed Captain Alex ziet. 30 seconden later koopt hij een vliegticket naar Oeganda, twee weken later staat hij bij Nabwana op de stoep. Hij beseft dat Wakaliwood hem, de muzungu of de witte man, niet nodig heeft. Maar Hofmanis wil helpen: hij lokt journalisten naar Wakaliga, hij zoekt geïnteresseerde investeerders en hij speelt met verve de hoofdrol in een specifiek subgenre, dat hij ‘sla de witte man in elkaar’ noemt.

'Once Upon a Time in Uganda' gaat over vriendschap. De film gaat over de collectieve ervaring die cinema in wezen is. Maar het gaat vooral ook over de visie van één filmmaker, die met compromisloze actiefilms Oeganda op de kaart wil zetten.

regie
Cathryne Czubek, Hugo Perez
speelduur
94 min
jaar
2021
land
Verenigde Staten, Oeganda
taal
Engels, Luganda
Ondertiteling
Engels

Exciting look at a no-budget African auteur's career.