You Resemble Me

Dina Amar
za 23 apr 22 - vr 29 apr 22

Dina Amer heeft een spetterende film gemaakt waarin de energie en de kracht van de vrouwelijke hoofdpersonen tot de verbeelding spreken. De zussen Lorenza en Ilonna Grimaudo, die respectievelijk de rol van Hasna en Miriam spelen, stelen de show met hun aanstekelijk acteertalent.

In november 2015 vond in Parijs een golf van terroristische bomaanslagen plaats. Eén ervan werd door de media ten onrechte toegeschreven aan Hasna Ait Boulahcen, de zogenaamd eerste vrouwelijke zelfmoordterrorist van Europa. Schrijver en regisseur Dina Amer, die toen journalist was voor Vice en een onjuist verhaal schreef over het gebroken en tragische leven van Hasna, wil dit met haar film rechtzetten.      

In het eerste deel van de film gaat de kijker terug naar de jeugd van Hasna, die opgroeit in een banlieue van Parijs. Samen met haar jongere zus Miriam ontvlucht ze voortdurend het ouderlijke huis, waar haar gewelddadige moeder liever de hele dag slaapt dan zich te bekommeren om haar kinderen. Hasna en Miriam zijn onafscheidelijk. Ze dansen en huppelen door de straten van Parijs in jurken van dezelfde kleur, die Hasna als cadeau voor Miriams verjaardag heeft gestolen. Na een flinke ruzie met haar moeder wordt Hasna het huis uitgezet en neemt ze Miriam met zich mee. Ze brengen de nacht op straat door, waar ze worden opgepikt door de kinderbescherming, die hen bij verschillende pleegouders onderbrengt. In een hartverscheurende scène vecht Hasna uit alle macht om niet gescheiden te worden van haar zus.      

Het tweede deel van de film speelt zich af in 2015. In dit ruwer gecomponeerde deel van de film maken we kennis met de volwassen Hasna. Ze doet wat ze kan om de eindjes aan elkaar te knopen, van het werken als prostituee tot zich aanmelden bij het leger. Maandenlang slaapt ze bij een vriend en via een verloren gewaande nicht omarmt ze het islamitische geloof. Haar ideaal om de mensen in Syrië en Palestina te helpen, leidt uiteindelijk tot haar tragische einde.

 

regie
Dina Amar
speelduur
91 min
jaar
2021
land
USA, Frankrijk, Egypte
taal
Engels, Arabisch
Ondertiteling
Nederlands, Engels

An affecting and confident debut.

The Bottom Line