Valley of Souls

Nicólas Rincón Gille
ma 25 apr 22 - vr 29 apr 22

Het ‘gedragen’ ritme van de film en de onverzettelijkheid van José maken dit tot een zeer persoonlijke film over een donkere periode in de Colombiaanse geschiedenis.

Colombia, 2002. Een oude visser woont aan de oevers van een brede rivier, wellicht de Magdalena. Als hij op een dag thuiskomt, is er niemand. Zijn dochter komt aangehold en schreeuwt dat “ze” zijn twee zonen hebben meegenomen. Hij verkeert in shock. “Ze" zijn de paramilitairen, de rechtse doodseskaders die een eigen geüniformeerd leger hadden. De oude man wil zijn twee zonen terugvinden, dood of levend. Hij begint aan een lange, gevaarlijke zoektocht langs de rivier.

‘Valley of Souls' is bijzonder in zijn soort, zeker omdat het een Belgische productie is. De scène bij de paramilitairen waarbij de kapitein naar de Tour de France (editie 2002) zit te kijken en een Colombiaanse wielrenner luidkeels zit aan te moedigen, is zondermeer hilarisch. Axel Merckx speelt ook een rolletje in de ontsnapping.

De oorspronkelijke titel luidt 'Tantas Almas' en betekent 'zoveel zielen'. De film is ook een eerbetoon aan de Colombiaanse bevolking, die zoveel zielen hebben verloren tijdens de bloedige burgeroorlog met de FARC. José, die op zoek gaat naar zijn twee zonen die zijn opgepakt en in de rivier zijn gegooid, staat symbool voor alle vaders en moeders die hun kinderen hebben verloren.

regie
Nicólas Rincón Gille
speelduur
137 min
jaar
2019
land
Colombia
taal
Spaans
Ondertiteling
Nederlands

Valley of Souls revisits a devastating chapter in Colombian history when locals were killed or forced out of their own country by right-wing militia.

Marrakech Film Festival