Aloners

Hong Seong-eun
za 23 apr 22 - za 30 apr 22

De film beschrijft een fenomeen dat in Zuid-Korea 'holojok' heet: het bewust single en contactarm blijven. De regisseur bekende dat zijzelf een tijdje een 'holojok' was. Maar de film doet vermoeden dat de oorsprong van Jina's gedrag misschien elders ligt. ‘Aloners’ is een zeer sobere, stijlvolle film, die in overwegend grijze tinten een somber beeld geeft van een hedendaagse contactarme stedelijke wereld.

De jonge Jina, een topmedewerker in een callcenter, vermijdt zoveel mogelijk elk contact met haar collega's. Als in een bubbel opgesloten, beantwoordt ze emotieloos, snel en efficiënt de vragen van haar klanten. In de lunchpauze sluit ze zich volledig af, met haar ogen op haar smartphone gericht, en in het eethuis zoekt ze altijd een plaats waar ze alleen en ongestoord kan zitten. Na haar werkuren haast ze zich naar haar kleine appartement en doodt de tijd met tv-kijken. Kortom: ze heeft geen behoefte aan contact en investeren in nieuwe relaties is niet aan haar besteed.

Maar een paar onverwachte gebeurtenissen gooien haar afgeschermde leven overhoop: de opleiding van een nieuwe medewerker, de dood van een anonieme buur en de telefoontjes en sms'jes van haar vader die opnieuw contact probeert op te nemen. 

 

regie
Hong Seong-eun
speelduur
91 min
jaar
2021
land
Zuid-Korea
taal
Koreaans
Ondertiteling
Engels

Een rustig, bedachtzaam en gevoelig debuut.

Alexandra Heller-Nicholas – AWFJ – ‘Alliance of Women Film Journalists’