Sanctorum

Joshua Gil
za 23 apr 22 - za 30 apr 22

'Sanctorum’ is een overdonderend visueel portret van een lijdend volk dat gevangen zit tussen drugskartels en het leger.

Oaxaca, Mexico, een klein gehucht in de bergen. Een 4-jarig jongetje dwaalt door een reusachtig bos. Hij zoekt wanhopig naar zijn moeder die samen met een groep dorpsbewoners van de aardbodem verdwenen lijkt. Zijn moeder werkte op de marihuanavelden. Door de globalisering zijn de prijzen van mais en koffie ingestort en op staatssteun moeten de plaatselijke boeren niet rekenen. Om te overleven moeten ze nu werken voor de drugskartels, die hen barslecht behandelen. Tezelfdertijd worden ze onderworpen aan razzia’s van het leger. De militairen bieden hen geen bescherming en beschouwen de boeren als criminelen. Wat te doen tegen zoveel hartverscheurend onrecht? Op aanraden van zijn grootmoeder roept het jongetje om hulp bij zijn voorouders en de goden. Plots doet een vreemd overdonderend geluid iedereen verschrikt opkijken. 

‘Sanctorum’ is zowel drama als fantasie met een sterke documentaire inslag. De film is gebaseerd op de ware levensomstandigheden van de bevolking in rurale gebieden, niet alleen in Oaxaca, maar in vele gebieden van het hedendaagse Mexico. De niet-professionele acteurs spreken bijna uitsluitend Mixteeks, wat de authenticiteit ten goede komt. Visueel is de film overweldigend, maar ook aan de indrukwekkende soundscape werd bijna een jaar gewerkt.!

‘Sanctorum’ is een apocalyptisch visioen van de inheemse bewoners die op wrede wijze van hun land werden beroofd.

regie
Joshua Gil
speelduur
83 min
jaar
2019
land
Mexico
taal
Spaans, Mixteco
Ondertiteling
Engels

Kosmische krachten reageren op narcogeweld in Mexico. (Cosmic Forces Respond to Narco-Violence in Mexico)

Andrew Mack – Screen Anarchy