'Maternal' vanaf vandaag in de bioscoop

Deze eerste fictie van documentairemaakster Maura Delpero is een zeer delicate en gevoelige film waarin zeer weinig wordt gesproken, maar alles van de gezichten van de vaak ongeschoolde of zichzelf spelende actrices af te lezen valt. 

Een klooster in een buitenwijk van Buenos Aires heeft een opvangcentrum voor alleenstaande moeders en hun peuters: een zogenaamde ‘hogar’. De moeders zijn vrij, maar toch voelen sommigen zich beklemd door de opgelegde regels. Zo ook de grofgebekte Luciana met haar 4-jarige dochter Nina, en haar hartsvriendin Fati, zwanger van een tweede kind. 

Op een dag komt de stille Italiaanse non Paola in het klooster. Ze doorloopt een proefperiode voor ze haar geloften mag afleggen. Als Luciana ’s nachts het klooster uit sluipt om haar nieuwe minnaar te ontmoeten en niet meer terugkeert, werpt Paola zich op als de nieuwe moeder van de achtergelaten Nina. Dit wordt met argwaan bekeken door Fati en de kloosterzusters. De drie vrouwen geven elk op hun eigen manier invulling aan het moederschap.

'Maternal' is een gevoelige, geduldige en rustige film die tot nadenken stemt over de moederrol. De tegenstellingen tussen het leven binnen de kloostermuren, de strenge leer van de zusters en de frivoliteit van de meisjes worden mooi in beeld gebracht. 

Maura Delpero gaf zelf 4 jaar lang filmles aan tienermoeders in een opvangklooster in Buenos Aires, wat haar inspireerde tot het maken van 'Maternal'.

 

"Avec épure mais beaucoup de générosité, ce film italo-argentin explore à travers ses trois héroïnes le rapport à la foi, la féminité et la maternité." ★★★★ L'Avenir

"Un jeu de regard bienveillant et doux qui explore un sujet sociétal fort, qui parle de la rigidité des structures de pouvoir tout en embrassant une forme de liberté. Touchant." ★★★ Le soir

 

naar de film