What Do We See When We Look at the Sky?

Alexandre Koberidze
2022

Na een aantal toevallige ontmoetingen in het Georgische stadje Kutaisi worden Lisa en Giorgi in een oogopslag verliefd. Maar wat doen ze wanneer een magische spreuk hen vervloekt en ervoor zorgt dat ze elkaar niet meer herkennen? Zullen ze elkaar ooit terugvinden? 

"De bedoeling was om een simpel verhaal op een eenvoudige manier te vertellen", zei Alexandre Koberidze naar aanleiding van de vertoning van zijn liefdessprookje dit jaar tijdens de Berlinale, waar hij met dit bijzondere verhaal over twee zielen die eerst verliefd en dan vervloekt worden, de harten won van het (professionele) publiek. Zo jubelde Screen Daily bijvoorbeeld dat Koberdize’s parel "een sluwe, inventieve en avontuurlijke zoektocht is naar wat film vermag". The Guardian bestempelde de film dan weer als een "fabelachtig verbeeldingsrijke film" of als "puur filmplezier". Dat is What Do We See When We Look at the Sky? allemaal.

Wat deze Georgische film niet is? Een simpel verhaal dat op een eenvoudige manier wordt verteld, zoals Koberidze beweerde. Op het eerste gezicht is zijn film misschien wel een traditioneel liefdesverhaal over een studente farmaceutische wetenschappen die haar boek laat vallen wanneer ze tegen een voetballer botst – zo’n filmisch moment dat je instant wéét dat hij het boek wel weer zal oprapen en het duo zo zijn eerste onstuimige blikken zal uitwisselen. Dat het tweetal elkaar daarna nog een keertje toevallig ontmoet om uiteindelijk daags erna op date te trekken, valt ook nog compleet te begrijpen binnen het romantische genre. Verrassend is dat de ironische verteller vlak erna vrolijk vertelt dat het koppel vervloekt is en in een ander lichaam wakker zal worden. Voeg daar nog een filmcrew aan toe die een film over koppels draait, een nakend WK voetbal én supporterende zwerfhonden en je krijgt een kafkaëske liefdesparabel die feit, fictie en gevoelens versmelt.

Met al die ingrediënten brouwt Koberidze een portret dat niet enkel een ode aan de liefde is, maar ook aan de Georgische stad Kutaisi. Net als in zijn debuut Let the Summer Never Come Again (2017) struint Koberidze immers een verliefd koppel achterna om zo de mooiste Georgische stadsgezichten op film te vangen. Alleen heeft hij nu zijn smartphone achterwege gelaten – zijn debuut was een montage van ettelijke uren aan gsm-beelden – om samen met zijn Iraanse cameraman Faraz Fesharaki de voormalige Georgische hoofdstad op verrukkelijke 16mm-film te vangen. Dat levert een indrukwekkende film op die Koberidze tot een van de meest interessante cineasten uit Georgië bombardeert.

Bron: Film Fest Gent 

direction
Alexandre Koberidze
cast
Ani Karseladze, Vakhtang Panchulidze, Giorgi Bochorishvili, Giorgi Ambroladze, Irina Chelidze
duration
150 min
year
2021
country
Georgië, Duitsland
language
Georgisch
Subtitles
Nederlands, Frans
  • Not harmful / all ages
part of

Two lovers in a lively and ancient Georgian town are cursed not to recognize each other in this witty, warm, marvellous, mischievous and surprising modern folktale. A Georgian Romance in Love With Love, Soccer, Cinema and Street Dogs…

Variety