releasedatum:

Utøya-22 july

Erik Poppe
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst

Op 22 juli 2011 werden vijfhonderd jongeren op een zomerkamp op het eiland Utøya aangevallen door een zwaarbewapende rechtsextremist. De moorddadige aanval eiste het leven van 69 mensen. Het was een trauma dat Noorwegen tot in de kern raakte, en nog steeds doet tot op de dag van vandaag.

Op 22 juli 2011 laat een zwaarbewapende rechtsextremist een bom afgaan in Oslo, waarna hij richting het eiland Utøya trekt waar een zomerkamp voor jongeren plaatsvindt. Geschokt door het nieuws uit de hoofdstad zijn de jongeren in contact met hun familie thuis, in de hoop dat met hen alles ok is. Zelf stellen ze mekaar heel wat vragen: over wat er precies aan de hand is in de hoofdstad, wie zoiets nu toch zou doen en waarom. Ongerust over het thuisfront en tegelijk opgelucht dat ze veilig en wel op een eiland zitten. Tot er opeens schoten te horen zijn. In één lange take volgen we van dan af de 18-jarige Kaja - enorm sterk neer gezet door nieuwkomer Andrea Berntzen. Ze probeert niet alleen de 72 minuten durende aanslag te overleven maar is ook verwoed op zoek naar haar zus.

Regisseur Poppe behandelt het Noorse collectieve trauma met bijzonder veel respect en blijft ver weg van het melodrama. De film, opgenomen in 1 lange shot, jaagt koud zweet over de rug van zijn publiek. Als tijdsspanne hanteert de regisseur in Utøya - 22 juli de realtime tijd die de aanslag in beslag nam, tot het moment dat er hulp kwam opdagen. Je voelt letterlijk hoe lang minuten soms kunnen duren. Een indrukwekkende film.

regie
Erik Poppe
cast
Andrea Berntzen, Aleksander Holmen, Solveig Koløen Birkeland |
speelduur
92 min
jaar
2018
land
Noorwegen
taal
Noors
  • Let op met kinderen tot 12 jaar
  • Geweld
  • Angst


De camera sleurt je als een machteloze getuige over het eiland.

NRC