releasedatum:

Yalda

Massoud Bakhshi

Je zit als kijker midden in een tv-show die je niet voor mogelijk acht: beslissen over leven of dood.

Een populaire realityshow in Iran is ‘Joy of Forgiveness’, waar ter dood veroordeelden vergeving kunnen krijgen van nabestaanden. Een show van de laatste hoop als het ware. Tijdens het feest van Yalda, dat de viering markeert van de langste nacht van het jaar verschijnt de jonge Maryam. Zij is ter dood veroordeeld voor het per ongeluk vermoorden van haar man, de 65-jarige Nasser. Het lot van Maryam zal bepaald worden door Mona, de dochter van Nasser uit een vorig huwelijk en ooit de beste vriendin van Maryam. Voor miljoenen kijkers kan Maryams schoondochter haar aanstaande executie omzetten in een gevangenisstraf. Op tv ontdekken de twee vrouwen dat vergeving moeilijk kan zijn omdat ze gedwongen worden het verleden opnieuw te beleven.

De regisseur voegt esthetische energie en dramatische intensiteit toe aan een verhaal dat zich over een paar uur en bijna volledig binnen de tv-studio ontvouwt. De spanning wordt opgebouwd, af en toe onderbroken door reclame. De gekke presentator, een hooghartige producer, een hartverscheurende zaak van een doodgeboren kind en bezorgde familieleden backstage injecteren de film met intriges. Sterk scenario, knap gemonteerd belicht deze film de moderne identiteit van Iran naast de diep traditionele cultuur.

regie
Massoud Bakhshi
speelduur
89 min
jaar
2019
land
Iran
taal
Farsi
onderdeel van:
in de bioscoop

The film also gives the director opportunities to intelligently address the mechanisms of TV spectacle with a very cinematic eye

Fabien Lemercier