releasedatum:

Overseas

Sung-A Yoon

Een sympathieke, verhelderende studie over het semi-onzichtbare beroep van Overseas Filipino Workers die vaak in benarde situaties aan 

psychologische trauma’s en eenzaamheid lijden.

Een trainingscentrum op de Filippijnen. Jonge vrouwen worden opgeleid om zich te harden voor de job als huishoudelijke hulp ver van huis. Ervaringen en potentiële gevaren vanuit enkele werkplekken worden gedeeld en nagespeeld. De OFW’s (Overseas Filipino Workers) werken lange dagen zonder een moment voor zichzelf. Ze koesteren de droom ooit uit eigen creatieve impuls het leven te kunnen beleven. Hun drijfveer is het geld dat ze in het Midden-Oosten, Japan, Canada of de VS verdienen om hun gezin te onderhouden.

De film neemt een fly-on-the-wallperspectief om een  zeer gevoelige getuigenis van verbale en fysieke mishandeling te tonen. Psychologische en sociologische aspecten worden door rollenspelen op een onthechte manier gepresenteerd, en dat met de nodige humor. Die “lichtzinnigheid” doet niets af van de ernst van het onderwerp. In tableaus zoals in de Oscar winnende ‘Roma’ toont deze sympathieke, verhelderende studie over huishoudelijk werk de gepaste interesse voor de zware psychologische trauma's waaraan OFW's  lijden, zich manifesterend in eenzaamheid en depressie. Deze respectvolle documentaire is een levendige vorming ethiek. 

 

onderdeel van:
canceled

Uitgebalanceerd portret dat licht schijnt op de benarde situatie van ex-pat huishoudelijke bedienden.

Neil Young (Hollywood reporter)