© Out TV
do 15 okt 20 - di 10 nov 20

Moffie

Oliver Hermanus

De harde realiteit van de homofobie en xenofobie van het Zuid-Afrikaanse leger staan in schril contrast met de warme kleuren en elegante cinematografie. 

“Moffie" is een homofoob Afrikaans scheldwoord. Dat moet Nicholas aan den lijve ondervinden wanneer hij in 1981 wordt opgeroepen om zijn dienstplicht te vervullen. In het trainingskamp voelt hij zich aangetrokken tot een andere cadet, maar in het Zuid-Afrikaanse leger zijn homohaat en xenofobie eerder na te streven kwaliteiten dan verfoeilijk gedrag. In volle oorlog tegen het ‘zwarte gevaar’ en het communistische Angola, voert Nicholas zijn eigen interne strijd.

Een intense film waarin de harde toxische realiteit in schril contrast staat met de warme kleuren en elegante cinematografie om bij weg te dromen. Hoewel regisseur Oliver Hermanus hier en daar de brutale sfeer van Stanley Kubricks meesterwerk ‘Full Metal Jacket’ weet op te wekken, brengt hij in de eerste plaats ook de hartstocht en tederheid van de jeugdige liefde op een zeemzoete wijze in beeld.

regie
Oliver Hermanus
speelduur
103 min
releasedatum
jaar
2019
land
Zuid-Afrika
taal
Afrikaans

South African auteur Oliver Hermanus makes his masterpiece with this brutal but radiant story of young gay desire on the Angolan war front.

Guy Lodge, Variety