releasedatum:

Made in Bangladesh

Rubaiyat Hossain

Actuele film in de beste traditie van de geëngageerde cinema van Ken Loach.

Net als miljoenen andere vrouwen werkt de 23-jarige Shimu Akhtar in een kledingfabriek in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh. Na een brand is Shima wakker geschud.  Ze begint te ijveren voor verbetering van de werkomstandigheden. Bij toeval ontmoet ze Nasima Apa, een mensenrechtenactiviste die haar stimuleert om een vakbond op te richten. Shimu krijgt te maken met tegenwerking van de administratie en het fabriekssysteem. Ook persoonlijke bedreigingen krijgt ze te verduren en zelfs haar man wil haar niet meer steunen. 

Het verhaal van Shimu is gebaseerd op het ware verhaal van Daliya, een vakbondsleidster die de cineaste ontmoette. De film blijft dicht bij die realiteit en doet denken aan de films van Ken Loach of de gebroeders Dardenne. We zien niet dikwijls een film uit Bangladesh, ‘Made in Bangladesh’ kan zich zeker meten met de beste films van deze bekende en geëngageerde filmmakers. De sociale realiteit van ‘Made in Bangladesh’ kruist met een feministisch bewustzijn bij het hoofdpersonage in haar gevecht met haar bazen, de administratie en haar man. Zo is de film niet alleen universeel, maar ook actueel.

 

regie
Rubaiyat Hossain
speelduur
95 min
jaar
2019
land
Bangladesh
taal
Engels
onderdeel van:
Filmfestivals

The women’s status seems to be paradoxical in the sense that, empowerment, oppression and fight - all exist for the women.

Rubaiyat Hossain, director