releasedatum:
OP VOD

Mountain

Yaelle Kayam

'Mountain' is poëtisch, visueel heel mooi en de vertolkingen zijn erg sterk. Een knap debuut van een jonge vrouwelijke cineaste.

Jeruzalem. Een devote jonge vrouw woont met haar man en kinderen bij het kerkhof op de Olijfberg. Haar man is een diep religieuze leraar. Hij zit altijd te schrijven of te lezen. Als de vrouw overdag alleen is, wandelt ze op het kerkhof, de begraafplaats van zowel joden, christenen als moslims. Ze maakt een praatje met de Arabische grafdelver en met toeristen. Tot haar grote frustratie begeert haar man haar niet langer. Overmand door eenzaamheid sluipt ze het huis uit om op het kerkhof in het donker rond te dwalen. Als ze getuige is van een seksscène, is ze compleet in de war. ‘s Nachts is het kerkhof het territorium van dronken zwervers, prostituees en drugdealers. Een nieuwe wereld die haar tegelijk afschrikt en aantrekt, gaat voor haar open en ze begint aan een dubbelleven: als iedereen slaapt, gaat zij naar buiten; overdag probeert ze de normale huisvrouw te zijn, tot het niet langer kan…

Volgens de regisseuse is de kern van de film de weigering van de vrouw om de dood van de intimiteit met haar man te erkennen. 'Mountain' is poëtisch en visueel heel mooi, de vertolkingen zijn erg sterk. Een knap debuut van een jonge vrouwelijke cineaste.

regie
Yaelle Kayam
speelduur
83 min
releasedatum
jaar
2015
land
Israël, Denemarken
taal
Hebreeuws
onderdeel van:
kijk nu
catalogus

De film raakt controversiële thema's aan op een subtiele en originele manier. De acteerprestaties van alle personages waren treffend en laten een zinderende indruk na.

Alexander Verstraete, VRT NWS