MOOOV | Educatie Festival-voor-scholen randactiviteiten-Turnhout

Peuters welkom!

Op dinsdag 20 april, van 9u tot 11u30, organiseren MOOOV en de Stad Turnhout een Peuterspeelpunt op het festival, in UGC Turnhout. Kom met je crèche of peutertuin naar het festival om er te spelen, ontmoeten, babbelen én natuurlijk om een beetje film te kijken.

MOOOV zorgt voor een aangepast kort filmprogramma voor de allerkleinsten, terwijl het Peuterspeelpunt zorgt voor een veilige speelomgeving. De studenten van het HIVSET, opleiding Kinderverzorging, zijn aanwezig om extra ondersteuning te bieden en om mee te wandelen van je peutertuin naar UGC en weer terug.

Crèches, onthaalmoeders en peutertuinen die interesse hebben, schrijven in via scholen@mooov.be, met vermelding van de naam van hun organisatie en het vermoedelijke aantal peuters dat mee zal komen. Kostprijs all in: 3€/kind (drankje, film en deelname aan het peuterspeelpunt). Crèches en peutertuinen uit Turnhout kunnen dankzij de Mondiale Raad van de Stad Turnhout rekenen op een financiële tegemoetkoming van 50% op de ticketprijs.

Wil je als ouder met een jong kind aansluiten? Dat kan. In dat geval schrijf je in via an.docquier@turnhout.be. Dankzij de ondersteuning van het Peuterspeelpunt is deze activiteit voor individuele ouders/grootouders met kind gratis. Per kind kan 1 volwassene gratis deelnemen.

KLEUTERANIMATIE

Heerlijk! Met je kleuterklasje naar het filmfestival. Voor de allerkleinsten bieden we, samen met de studenten van het HIVSET - opleiding Kinderzorg en Thuiszorg - kleuteranimatie aan. Eerst samen film kijken, daarna actief aan de slag. Wie doet er mee?

Schrijf tijdig in! Het aantal plaatsen is beperkt!

doelgroep: kleuteronderwijs
film: vrij te kiezen uit ons festivalaanbod voor scholen
duur: om 9u45 start de film. Aansluitend kunnen de kleuters hun koek of fruit eten. Daarna start de activiteit. Einde om 11u45.
data: donderdag 23 april en maandag 27 april enkel in de voormiddag
extra kosten: geen

Samen naar het Stadspark

Eerst met de kleuters naar een film en daarna, samen met de studenten van het HIVSET, afdeling Kinderverzorging, naar het Stadspark om er samen te picknicken, te spelen en een bezoekje te brengen aan de kinderboerderij. Dat wordt een topdag!

doelgroep: kleuters
max. aantal: 3 klasjes
duur: voormiddag film, namiddag Stadspark. Einde voorzien om 14u30.
data: 24, 28 of 30 april
extra kosten: geen

Opgelet: bij regenweer gaat deze activiteit niet door.

FEEESTIVALDAGEN

Voor het 3de jaar op rij organiseren MOOOV en de Lerarenopleiding van de Thomas More Hogeschool, Campus Blairon, FEEESTIVALdagen. Voormiddag zak je in de zetels van UGC Turnhout heerlijk weg voor een film, tijdens de middag zoek je een plaatsje op het gras om je picknick op te eten en vanaf 12u30 ga je met de studenten van Thomas More aan de slag rond de film die je zag. Je schuift door voor een creatieve workshop en een nabespreking van de film. Het wordt weer een topdag!

Schrijf tijdig in! Er kunnen maximum 12 klassen deelnemen per namiddag!

doelgroep: lager onderwijs
duur: voormiddag film, namiddag workshops. Einde voorzien om 15u.
data: 26 en 30 april, 2 en 3 mei
extra kosten: geen

Allemaal op de fiets!

Zin om een keertje met de fiets naar ons festival te komen? Dat is meteen goed om aan verkeers- en milieueducatie te doen, of om voor of na de film een picknick in te plannen. Én je spaart de kosten van het busvervoer uit. Gezellig met z'n allen in openlucht dus!

Op zoek naar extra fietsbegeleiders? Dat kan! Samen met de Fietsersbond van de regio Turnhout en met een vrijwilligers van MOOOV bekijken we de mogelijkheden voor jullie. MOOOV zorgt voor extra fietsenstalling aan UGC!

doelgroep: vanaf 2de graad LO tem 3de graad SO
data in onderling overleg
extra kosten: geen

Museumzoektocht

Spelenderwijs leren de leerlingen de geschiedenis van de stad en regio kennen. De opdrachten zijn gevarieerd, interactief en gebaseerd op de verschillende personages van ‘Hotel Taxandria’: Wiske het Hert, de Vrouwen van Turnhout, de torenwachter, de internaatstudente, de archeoloog,…

De tocht kan individueel of in groepjes gedaan worden. De bijhorende brochure bevat bovendien leuke weetjes!

doelgroep: 3de graad LO
max. aantal: 30 lln met minimum 2 volwassen begeleiders
duur: 1u30
data: 23, 25, 26 en 30 april, 2 en 3 mei - voor- of namiddag
extra kosten: geen

Een stukje geschiedenis

Ga samen met een gids doorheen het Taxandriamuseum en krijg zo een hele brok geschiedenis van Turnhout en de ruime regio mee. Laat je omver blazen door wist-je-datjes en schitterende verhalen.

doelgroep: vanaf 1ste graad LO tem 3de graad SO
max. aantal: 25 lln
duur: 1u30
data: 23, 25, 26 en 30 april, 2 en 3 mei, namiddag

nabespreking in je klas

Studenten van de lerarenopleiding van de Thomas More-Hogeschool staan klaar om na de filmvoorstelling met de leerlingen aan de slag te gaan in je klas. De studenten zorgen gedurende 1 of 2 lesuren voor een creatieve nabespreking van de film waarbij reflectie centraal staat.

In samenspraak met de studenten kies je zelf dag en uur waarop ze naar je klas komen.

doelgroep: kleuter-, lager- en secundair onderwijs - alle onderwijstypes
extra kosten: geen

Peepshow

Reis jij graag in een supersnelle trein? Tuur je dan naar grazende koeien of kijk je stiekem binnen in de achtertuintjes vanuit het treinraam? Tijdens de workshop ‘Peepshow’ bestuur je zelf een filmende locomotief. Je gaat aan de slag met een actiecamera en bouwt een eigen decor in een klein kabinet. De hele groep maakt één kortfilm, gefilmd vanuit een speelgoedtrein. Een verrassend kunstproject, begeleid door een kunstdocent van Kunst in Zicht.

doelgroep: Buitengewoon onderwijs
max. aantal: 20
duur: 2u30
data: 23, 25 en 26 april - voor- of namiddag
extra kosten: geen

Vieze vingers

Drukken of stempelen met inkt, je krijgt er vieze vingers van maar ook een ontzettend mooi resultaat! In het jeugdatelier van het Speelkaartenmuseum kan je naargelang je leeftijd een andere techniek uitproberen en naar huis keren met een prachtig kunstwerk.

doelgroep: 2de en 3de graad lager onderwijs
max. aantal: 25 lln + minimum 2 volwassen begeleiders
duur: 1u30
data:
* 25 april - voor- of namiddag
* 26 april - voormiddag
* 30 april - voor- of namiddag
* 2 mei - voor- of namiddag
* 3 mei - voormiddag
extra kosten: geen

Handwerk. Bandwerk

In elke kamer van het Taxandriamuseum zetten de verschillende bewoners hun kleerkast op een kiertje zodat we kunnen binnenpiepen. Wat droeg de boswachter? Waar gingen de dames van Turnhout vroeger shoppen? Wat vond de verzamelaar bijzonder om bij te houden? De tentoonstelling 'Handwerk. Bandwerk' licht een tipje van de sluier. Daarna ga je zelf aan de slag met wol en stof in een textielworkshop, aangepast aan de leeftijd.

doelgroep: vanaf 1ste graad LO tem 1ste graad SO
max. aantal: 25 lln
duur: 1u30
data: 23, 25, 26 en 30 april, 2 en 3 mei - voor- of namiddag

Poppenwandeling

Hartenvrouw is verdwenen en je gaat haar tijdens deze spannende ontdekkingstocht achterna. Je komt terecht in een mysterieus verhaal van muggenblussers, heksen, historische veldtochten en ongelukkige burgemeesters ...
Trek en duw de prachtige kar vol maffe spullen door Turnhout. Ontdek via poppenspel, theater, opdrachten en te gekke weetjes waar Hartenvrouw kan zitten.

doelgroep: lager onderwijs
max. aantal: 25
duur: 2u
data: 23, 25, 26, 29 en 30 april, 2 en 3 mei - voor- of namiddag
extra kosten: geen

museumbezoek

Ga, onder begeleiding van een gids, op ontdekking doorheen het Speelkaartenmuseum en volg het maken van speelkaarten van heel dichtbij. Benieuwd naar de 'zaal van de toekomst'? De gids vertelt er je alles over!

doelgroep: lager- en secundair onderwijs
max. aantal: 40 lln
duur: 1u30
data: 23, 25, 26 en 30 april, 2 en 3 mei - voor- en namiddag
extra kosten: geen

inschrijven

Inschrijven voor een randactiviteit is nodig en kan via scholen@mooov.be, tenzij anders vermeld staat bij de activiteit.