Talkshow met Ketnet

Vrijdag 20 april - voormiddag - met Ketnetwrapper Thomas als gastheer!

Een talkshow, aan elkaar gepraat door wrapper Thomas! De talkshow wordt opgebouwd rond 3 korte documentaires, helemaal op maat van kinderen. Maak kennis met Shaza, Safia en Tareq die in Nederland zijn terecht gekomen nadat ze wegvluchtten uit hun land.

Samen kijk je naar de documentaires, nadien start Thomas het gesprek op in de zaal. De documentaires bieden ongetwijfeld veel stof tot discussie!

Wil je er bij zijn? Reserveer dan snel je plaatsen, want de zitjes zijn beperkt.

doelgroep: 4de, 5de en 6de leerjaar
extra kosten: buiten de prijs van het filmticket (3€90) zijn er geen extra kosten.

Getuigenis

Een persoon die is moeten vluchten uit zijn land en zo in Lier terecht gekomen is vertelt zijn/haar verhaal. Op die manier leren de leerlingen meer over de omstandigheden in een land waar er oorlog, onrust of armoede is. Nadien is er ruimte om zelf vragen te stellen.

doelgroep: vanaf 2de graad secundair onderwijs
max. aantal: 40 lln
duur: 1u
data: in onderling overleg
locatie: De Kluis, zaal Vredeberg of Den Bril
extra kosten: geen

Fairtrade

Breng met je leerlingen een bezoek aan de Wereldwinkel en stap zo de wereld van Fairtrade binnen. Wat is dat precies, Fairtrade? Waarom zou je Fairtrade producten kopen? Wat betekent dit voor de mensen uit het Zuiden?

doelgroep: vanaf 3de graad lager onderwijs tem 6de secundair
data: maandag 23 en 30 april
max. aantal: 20 lln
duur: 1u
extra kosten: geen

Huis van het Kind

In het Huis van het kind biedt men via verschillende kanalen opvoedingsondersteuning aan. Je maakt o.a. kennis met het peuterspeelpunt Kinnebaba (een laagdrempelige  ontmoetingsplek voor kindjes en hun ouders) en de ruilwinkel.

doelgroep: secundair onderwijs
max. aantal: 40
duur: 1u30
data: in onderling overleg
extra kosten: geen

nabespreking in je klas

Een student van de lerarenopleiding van de KDG-Hogeschool staat klaar om na de filmvoorstelling met de leerlingen aan de slag te gaan in je klas. De student zorgt gedurende 1 of 2 lesuren voor een creatieve nabespreking van de film waarbij reflectie centraal staat.

In samenspraak met de student kies je zelf dag en uur waarop ze naar je klas komt.

doelgroep: kleuter-, lager- en secundair onderwijs - alle onderwijstypes
extra kosten: geen

Huis van de Wereld

Je maakt kennis met het Huis van de wereld en wat zij precies doen. Ter plaatse vindt er een gesprek plaats met enkele vluchtelingen die vertellen over hun leven in hun thuisland, hun vluchtverhaal en hoe zij een nieuwe thuis uitbouwen in België.

doelgroep: vanaf 3de graad lager- tem 3de graad secundair onderwijs
max. aantal: 40 lln
duur: 1u30
data: in onderling overleg
extra kosten: geen
 

Minderjarigen op de vlucht

Hoe voelt het om als minderjarige je land te moeten ontvluchten? Hoe bouwen zij in een vreemd land een nieuw leven op?

Ellen, Marie en Yassine, 3 jonge documentairemakers, trokken in 2016 naar Italië en maakten er de korte documentaire Una viat felice, over minderjarige vluchtelingen. Rudi Vranckx ondersteunde hen bij het maken van de documentaire.

De makers van de documentaire komen langs om samen met de leerlingen te debatteren over het leven van minderjarige vluchtelingen. Nadien wordt de documentaire getoond (23 min.) en kunnen de leerlingen vragen stellen.

doelgroep: 3de graad secundair onderwijs
max. aantal: 25 lln
duur: 1u
data: in onderling overleg
locatie: zaal Vredeberg of Den Bril
extra kosten: geen

Bijzondere ontmoetingen

Teken in voor het praatcafé dat MOOOV, samen met de Open School Lier, organiseert. Binnen dit praatcafé gaan de leerlingen het gesprek aan met anderstalige nieuwkomers. Tijdens het praatcafé mixen we lln met cursisten van Open School. Via een doorschuifsysteem aan praattafels en a.d.h.v. verschillende opdrachten leren de lln en de anderstalige nieuwkomers elkaar en elkaars achtergrond kennen. Na 10 minuten wordt gewisseld van tafel, voor ontmoetingen met weer andere mensen.

doelgroep: 2de en 3de graad secundair onderwijs
max. aantal: 45 lln
duur: 2 tot 3u
data: in onderling overleg
extra kosten: geen

Beni Files

Sinds 2 oktober 2014 worden er in en bij de stad Beni (in het Oosten van Congo) mannen, vrouwen en kinderen op vaak gruwelijke wijze en zonder aanwijsbare reden om het leven gebracht.

Documentairemaakster Elien Spillebeen zette met ‘Beni Files’ het aanslepende conflict in de kijker. Samen met haar Congolese collega’s Richard en Jean Baptiste, interviewde zij 653 nabestaanden en ooggetuigen van de bloedbaden.

Elien komt langs en legt uit waarom de bevolking in een zekere anonimiteit is sterft. De link wordt gemaakt met de eigen tradities rond het begraven van de doden en het belang van een rustplaats.

Vervolgens gaan de leerlingen zelf aan de slag. Voor één van de slachtoffers maken ze zelf een houten kruis en laten ze een audioboodschap achter voor de nabestaanden. De kruisjes krijgen tijdelijk een plaats op het MOOOV filmfestival of nadien in de school. De foto’s worden naar Beni verstuurd, om te tonen aan de bevolking dat ze niet door iedereen vergeten worden.

doelgroep: 3de graad secundair onderwijs
locatie: zaal Vredeberg of Den Bril
data: in onderling overleg
duur: 2u
extra kosten: geen

Sociaal restaurant

Rondleiding bij de sociale kruidenier en het sociaal restaurant, waar de leerlingen informatie krijgen over de werking ervan.

Aansluitend maken de leerlingen kennis met hoe het er in de praktijk aan toe gaat als je met weinig geld moet rondkomen.

doelgroep: lager- en secundair onderwijs
max. aantal: 25 lln
duur: 1u30
data: in onderling overleg
extra kosten: geen

inschrijven

Inschrijven voor een randactiviteit is nodig en kan via dolores.beysen@mooov.be, tenzij anders vermeld staat bij de activiteit.